tisdag 14 april 2009

Post-påskmeny: Melonsallad med fetaost, silltallrik och apelsinjordgubbar med vaniljgrädde

Efter att ha njutit lamm, lax, grillat och godis i mängder över påsken kom vi hem igår och ville äta något mer frukt- och gröntbetonat. Trötta var vi också men inte hindrade det oss från att avnjuta en riktigt vårsprudlande trerätters framför en högst fånig komedi. Sillen fick haka på en stund till eftersom det är så fantastiskt bra färdigmat, men den blev i alla fall tjusigt flankerad av två riktigt enkla och goda för- och efterrätter. Okej, jag har inte uppfunnit hjulet direkt, men kan du hitta på en snabbare och mer lockande meny på två röda när du står på Ica med ett påskägg istället för hjärna kanske? I would like to think not.

Recepten är för två personer. Eller kanske för tre spinkon.

Sommarsallad med vattenmelon, gurka och fetaost

Somrigt, fräscht och fantastiskt gott. Tärna inte vattenmelonen och gurkan för smått; centimeterstora kuber är lagom.

250 g skalad och tärnad vattenmelon
100 skalad och tärnad gurka
50 g god fetaost
1 liten röd lök
5-6 stora basilikablad
3 tsk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Salt och peppar

Finhacka rödlöken och lägg den en stund i isvatten så blir den både krispigare och mildare i smaken. Skölj den sedan i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda olja och vinäger till en vinägrett och smaka av med salt och peppar. Vänd melon- och gurkkuberna i dressingen och låt stå en stund. Lägg basilikabladen på varandra och rulla ihop högen på längden, strimla sedan rullen fint så får du långa, smala och dekorativa remsor. Lägg upp de dressade kuberna på två tallrikar. Smula över fetaosten, strö över den avrunna löken och basilikabladen och avsluta med lite extra svartpeppar.

Silltallrik för lathundar:

Koka några ägg eller fina potatisar (om du orkar). Servera dem i halvor tillsammans med tre sorters sill, varav matjes givetvis utgör en. Komplettera med gräddfil, gräslök och en hederlig knäckemacka med lagrad ost eller kaviar.

Apelsinjordgubbar med vaniljgrädde

1/2 liter jordgubbar, knappt
1 apelsin
3 msk råströsocker eller strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker

Pressa ner saften av apelsinen i en kastrull. Häll på sockret och låt sjuda någon minut eller två medan du vispar tills konsistensen blir lite sirapig. Ställ åt sidan för att svalna medan du snoppar och kvartar jordgubbarna. Vänd jordgubbarna i apelsinsåsen. Vispa grädden tillsammans med sockret (du kan givetvis ersätta med lite vaniljvisp eller bara ha vispgrädde). Häll upp jordgubbarna i fina glas, skeda över den kvarvarande såsen och krön med en generös klick grädde.

Inga kommentarer: