lördag 14 mars 2009

Nyttigaste fredagsmiddagen EVER

Igår kväll förärades vi ett besök av min äldsta syster Professorn med familj. Det finns inga tacksammare att bjuda på mat, de älskar allt man lagar med en iver som bara knappt når samma nivå när Proust kommer på tal. De gillar riktigt nyttig mat extra mycket; går det att undvika smör och grädde finns åtråvärda guldstjärnor att hämta. Sagt och gjort!

Pilgrimsmusslor och utstansade rundlar av mogen mango placerades på Knäckis-rundlar och toppades med en liten dutt gräddfil och rödlök för ett enkelt tilltugg. Det var första gången jag testade Knäckisar och de var verkligen inga höjdare i mina ögon. Tog fram ett par färdiga crostini och skyfflade över toppingen på dem - klart bättre. Nästa gång blir det lite smör på ett gott, tunt och sprött knäckebröd, och så resten på. Mycket godare, skulle jag tro.

Sedan blev det rosa, saftig stek av fransyska som fått marinera i citronolja, skivad vitlök, lite balsamvinäger, oregano, peppar och citronskal över natten. Stektes till 60 grader, vilade länge och skars upp i riktigt tunna skivor. 4 vuxna och en yngre herre satte i sig ett kilo stek, vilket jag tyckte var ett mycket gott betyg. Till steken serverades ugnstekta morötter, palsternackor, rotselleri och sötpotatis kryddade med timjan. till såsen fick nedan nämnda burk med rostad paprika stå till tjänst igen; ett gäng mixades med lite rostad vitlök, en gnutta äppelcidervinäger, salt och peppar, värmdes och späddes med lite vatten till en smakrik och supernyttig sås. En påse edamame kokades, spritades och mixades med lite mynta, citronsaft och någon matsked gräddfil och blev en fräsch röra till.

Till dessert improviserade vi och tog resterna av förrättsmangon och ett paket frysta ananasbitar, blandade dem med vanlig simpel frukostyoghurt, mixade slätt och körde i glassmaskin tills det fryst till. Frysta hallon och blåbär värmdes med en nypa mörkt muscavadosocker till en varm sås. Ben & Jerry's kommer inte att betala miljoner för glassreceptet med det var enkelt och praktiskt taget kalorifritt. Och rätt gott, faktiskt.

Det var förmodligen den nyttigaste måltid jag lagat. Bara frukt, grönt och naturliga ingredienser så långt ögat nådde (möjligen med undantag av Knäckis-bitarna).
Sedan var vi förstås tvungna att skölja ner det hela med mängder av rödvin - det finns ju en gräns för hur hälsosam man orkar vara på en fredag.

3 kommentarer:

Annika sa...

Alltihop låter nästintill skrämmande nyttigt - men väldigt gott!
Fantastisk färg på steken, förresten.

Anonym sa...

Jallhadendärefterätten.

Pytte/Eleonora sa...

Annika - det var skrämmande nyttigt - men faktiskt väldigt gott. Och steken blev mycket tjusig; först trodde jag att den var för röd men det var jättefint stekt och alldeles perfekt.

Lillan - jag gör vad du vill till dig, det vet du ju.